
FROM OUR SOLICITOR

Your Search Responsibilities
The Question

"B undertakes a survey in 1966 under 
the Registry system and prepares a plan 
of survey. In the course of searching the 
property, he obtains copies of the current 
deed to the property and that of adjacent 
lands and copies of prior deeds to the 
property in question. No discrepancies 
appear on the deeds in question with 
respect to the description and the survey 
is completed and delivered to the owner 
of the property for whom the survey was 
commissioned. A year later, it is discovered 
that there exists a right-of-way over the 
property which was surveyed, which right- 
of-way was created 42 years ago, but 
never mentioned in any subsequent docu­
mentation on title. Is the surveyor liable 
to the client in damages for failing to 
indicate the right-of-way on the plan of 
survey which he signed?

The Answer
The operative sections of the Regis­

try Act are Sections 111, 112 and 113. 
The general rule in Section 111 of the 
aforesaid Act is that a person dealing 
with land shall not be required to show 
that he is lawfully entitled to the land 
as owner thereof through a good and 
sufficient chain of title during a period 
greater than the 40 years immediately 
preceeding the date of such dealing. 
That is to say that if there is 40 years’ 
good root of title, then the subsequent 
owner takes in fee simple and any 
problems prior to that are of no concern 
to the subsequent owner. However there 
are exceptions to this basic 40 rule with 
respect to root of title and it is with 
these exceptions that this particular prob­
lem must confront itself.

For example, in Section 112 of 
the statute, it states that a claim that has 
been in existence for longer than 40 years, 
(and in this case we are dealing with a 
right-of-way which is 42 years old) does 
not effect land to which this act applies 
unless the claim has been acknowledged 
or specifically referred to or contained 
in an instrument or a notice registered 
against the land within the 40 year period 
which is referred to in Section 111 of 
the statute. However, Section 112 does 
not apply to a claim of the Crown re­
served by Letters Patent, a claim of any 
municipality in respect of any public 
highway, a claim of a corporation author­
ized to construct a railway, a wife’s 
claim to dower, a claim to an unregistered 
right-of-way or other easement or right 
that a person is openly enjoying and 
using, or a claim to a freehold state in 
the land or an equity or redemption by 
a person shown by the abstract for the 
land as being so entitled, prior to any

40 year period and continuously shown 
by the abstract index for the land during 
the 40 year period and thereafter as being 
so entitled.

It is submitted that the following 
propositions appear to be in order with 
respect to Sections 111, 112 and in 
addition Section 113:

(a) By Section 112 (1) a claim that has 
been in existence longer than 40 years 
does not affect the land unless regis­
tered within the 40 year period as 
prescribed in Section 111.

(b) By Section 112 (2) (f) this does not 
apply to a claim of freehold which 
arose prior to the 40 year period as 
mentioned in Section 111, and is 
continuously shown as such during 
the 40 year period, or as in Section 
112 (2) (e) a claim to an unregister­
ed right-of-way or other easement or 
right that a person is openly enjoying 
and using.

(c) By Section 113 (2) a claim which 
has expired under Section 112 (1) 
can be registered anyway if no inter­
mediate registered dealings during the 
40 year period have been made by a 
competing holder. (Therefore the sit­
uation is as follows: If in fact the 
root of title is exactly 40 years old, 
and that is to say a deed exists which 
was made in 1936 which does not 
mention the right-of-way and no sub­
sequent deed mentions the aforesaid 
right-of-way, then provided no one 
has registered any notice of claim, 
that the right-of-way exists subsequent 
to 1976, Section 111 comes into 
operation and the title is clear and 
the surveyor is not liable).

It is also submitted that the same 
situation applies even if a good root of 
title requires that one go back beyond 
the 40 year period as outlined in Section 
111, by virtue of the fact that there is 
no deed registered exactly 40 years prior 
to the transaction, thus requiring a furth­
er search prior to that time to establish 
the requisite good root. If this is the 
case, then the point is that if there has 
been no reference to the right-of-way in

the preceding 40 years from the date of 
the transaction or survey, and the right- 
of-way is not an exception under Section 
112 (2) as being openly usfed and enjoy­
ed, then if nothing has been done t 
register a notice of the right-of-way 
the intervening period since it was last 
referred to, then once 40 years has 
expired and the reference to the right- 
of-way has not yet been referred to, 
the claim of right-of-way under Section 
112 (1) loses its validity.

If either of these exceptions to which 
I have referred exists i.e. if the right- 
of-way is being openly used and enjoyed, 
or if a notice of the right-of-way has been 
placed on title subsequent to the 42 
year old deed, then the surveyor would 
have had to indicate the same on his 
survey and could be found liable to his 
client for failing to indicate the right- 
of-way claim, and would thereby be in 
the position of having negligently omitted 
to acknowledge the existence of this cloud 
on the plan of survey and therefore on 
the title.

In conclusion, the overriding factor 
in this type of situation where a survey­
or’s responsibility is being questioned, 
relates to the instructions which he has 
received from his client and the care 
with which he (the surveyor) carries out 
those instructions. In the particular fact 
situation at hand, the surveyor, if he 
searches prior deeds, should be aware of 
the fact that he will rarely find a dee 
that is exactly 40 years prior to th ^ >  
impending transaction and will often 
have to go behind the 40 years to find 
a good unclouded root of title, and if 
that is the case any cloud subsequent to 
that time must be acknowledged by him 
on any plan of survey. The final resolu­
tion as to whether a surveyor would be 
liable, civilly, for situations of this sort 
would depend as I have indicated on 
the instructions which he has received, 
and therefore to protect yourself as sur­
veyors from exposure to civil actions for 
mistakes which could possibly arise, it 
is always wise to obtain in writing the 
specifics of your instructions from your 
client so that if there is a conflict further 
down the road, then you will be in a 
position to know exactly what your re­
sponsibilities at the time were and not 
be exposed to liability for responsibilities 
which you did not initially incur.

CA 1U 1 with all 
your heart...

Your gift to CARE helps needy people improve 
their lives by their own efforts. It is their labour 
which builds a durable house, a school, a nu­
trition centre, a safer water system, a farm-to- 
market road. You make it possible for CARE to 
supply whatever else is required: technical ad­
vice, cement, roofing, piping, pumps, picks, 
shovels and wheelbarrows.

Send your donation to-day to

C A K E Canada
Dept. 4, 1312 Bank St., Ottawa K1S 5H7
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